Quality analysts monitor and improve system quality and develop projects’ test plans, test cases, and test scripts, in addition to other responsibilities. Their roles may vary from industry to industry. This article will give you an idea of QA (Quality Analysts) interview questions asked during the interview.

Make certain you have rehearsed all these QA (Quality Analysts) interview questions and answers before appearing for a Quality Analyst interview.

Top QA Interview Questions and Answers

Q1. Define Testware?

Ans. It is used to explain materials required in test. Testware encompasses artifacts produced in the test process to execute, plan, and design texts like expected results, scripts, databases, and inputs.

Q2. Explain branch testing?

Ans. The testing of every branch from which each decision is accomplished once is known as brand testing.

Q3. What do you mean by the term QA?

Ans. Quality assurance is used to boost customer confidence, the organization’s ability and work efficiency. It is a methodology used in the development of products that make sure a certain level of quality.

Q4. Name some automation challenges that SQA team faces while testing?

Ans.

  • The adaptability of the test case for automation
  • Mastering the automation tool
  • Reusability of automation script
  • Automating complex test cases

Q5. What are the advantages of destructive testing?

Ans. 

  • Determines the quality of welds
  • Entertains compliance with regulations
  • Verifies properties of a material
  • Helps you to reduce costs, failures, and accidents

Top Certifications for QA Engineers>>

Q6. What is the difference between verification and validation?

Ans. Verification

  • The process of evaluating services of development to determine whether the software meets the listed requirements
  • It is done before the validation
  • Activities involved in validation are inspections, meetings, and reviews
  • Verification is static testing

Validation

  • The process of evaluating software at the end of the process to find out whether the software meets the customer expectations
  • It is done after the verification
  • Activities involved in validation are grey box testing, white box testing, and black box testing
  • Validation is dynamic testing

Q7. What is the role of QA (Quality assurance)?

Ans. QA is responsible for monitoring the process to be done for project development. It also tracks the results of the process to meet the expectations.

Q8. What are the various types of software testing?

Ans.  Following are various types of software testing:

  • Smoke testing
  • System testing
  • Unit testing
  • Functional testing
  • Performance testing
  • Shakeout testing
  • Alpha and Beta testing
  • Load testing and stress testing
  • White box and Black box testing
  • Integration testing and regression testing

Q9. What does CRUD testing stand for?

Ans. CRUD means to create, read, update, and delete.

Q10. What is volume testing?

Ans. A kind of software application identifying whether the system can handle the large amount of data.

Q11. What are the roles of software quality assurance engineers?

Ans. The roles of software quality assurance engineer are as follows:

  • Software design
  • Change management
  • Integration software
  • Program testing
  • Program testing
  • Control of source code

Q12. Name some tools used by a tester?

Ans.

  • OpenSTA
  • YSlow for FireBug
  • WinSCP
  • Selenium
  • FireBug

Also Read>> Selenium Interview Questions & Answers

Q13. Define the cause-effect graph in 30 seconds?

Ans. It describes a relationship between a given outcome and all the aspects that affect the outcome.

Q14. What kind of test do you do on the web-based application?

Ans. Here are the tests we do on the web-based application:

  • Usability testing
  • Load and stress testing
  • Security testing
  • Functionality testing
  • Configuration testing

Q15. What is the use case?

Ans. A use case helps you know the actions of the user and the answer of the system. It encompasses revision, exceptions, and cover page.

Q16. Mention the contents of test plans and test cases?

Ans. There are the following contents of test plans and test cases:

  • Deliverables
  • Risk factors
  • Testing objectives
  • Testing the frame
  • The environment
  • Reason for testing
  • The criteria for entrance and exit

Q17. Explain what Bug triage is?

Ans. Bug triage is defined as a process to:

  • Assign and analyze the bug
  • Adjust bug severity accurately
  • Fix appropriate bug priority
  • Ensure bug report completeness
  • Drafting bug to proper bug owner

Q18. Explain what is a Test Metric in software testing and what information does it consist of?

Ans. Test Metric is used as the standard of test measurement in software testing. They are the statistics describing the structure or content of testing. It consists of information like:

  • Test run
  • Total test
  • Test failed
  • Test passed
  • Tests deferred
  • Test passed the first time

Q19. Specify what the different types of documents in SQA are?

Ans. Following are the different types of documents in SQA:

  • Test log
  • Test Metrics
  • User profiles
  • Transaction Mix
  • Test summary report
  • Test cases and Test plan
  • Requirement Document
  • Task distribution flow chart

Q20. Explain what the Entry and Exit criteria is?

Ans. Entry Criteria- It is defined as the process which requires to be run when the testing begins. It involves:

  • Test plans
  • Test cases
  • Use cases
  • Software Requirement Specification (SRS)
  • Functional Requirement Specification (FRS)

Exit Criteria- It is used when a product is completely testing and when it is ready to be released. It involves:

  • Metrics
  • Defect Analysis Report
  • Test Summary Reports

Q21. Mention what two levels are commonly used under Quality Certification?

Ans.  Following are the two levels used under Quality Certification:

  • Optimization
  • Repeatable sequences

Q22. How is retesting different from regression testing?

Ans. Retesting is managed to check if the errors have been successfully removed or not, whereas regression testing is managed to test whether it impacts that error fixes have on other software functionalities.

Q23. Define how QA is defined in the ISO 9000, Clause 3.2.11?

Ans. Quality assurance is explained as that aspect of quality management that deals with convincing the customers according to their set necessities for the software’s quality will be fulfilled.

Q24. What is the possible way to deal with un-reproducible bugs?

Ans. To deal with un-reproducible bugs, a tester can follow the given steps:

  • Applying test steps that are as close to the bug description as possible.
  • Processing the environment of that test.
  • Analyzing and calculating the results created by the test execution.
  • Keeping the time and resource constraints under examination.

Q25. Explain what are bug leakage and bug release?

Ans. When software is transferred in the hands of the team of testers knowing that a specific set of errors present in the release, it is called a bug release. The priority of these errors are known to be very low. It can be resolved before the final release of the software.

Q26. Explain what is MR and why we are using it in testing?

Ans. MR is termed as Modification Request also known as a Defect report. It is useful for testing for reporting errors/suggestions/problems in the software.

Q27. What is the rule of a “Test Driven Development”?

Ans. Test-Driven Development focused on creating test cases before writing the actual code which indicates that you are writing the code for the tests before writing it for the application.

I hope all of you must have gone through this quick list of QA interview questions and answers round. Enjoy reading and keep visiting for more information related to different roles. Good luck.

5.00 avg. rating (98% score) - 4 votes