Top Machine Learning Interview Questions & Answers

5.00 avg. rating (98% score) - 3 votes

Machine Learning is the applicable science of making computers work without being explicitly programmed. Machine Learning keeps on innovating every aspect of the businesses and has been shaping up the futures even more powerfully now. Starting from housekeeping to new drug discovery, Machine Learning has revolutionized the way things were done earlier.


Opportunities are immense in this high-paying field and companies across different industries are now employing candidate with relevant subject knowledge and expertise. It is broad field and you cannot predict what type of specific Machine Learning interview questions will be asked in a job interview. Most of these questions will focus on the open job position the employer is trying to fill. Take a look at some of the most commonly asked Machine Learning interview questions.


Q1. Name two techniques of Machine Learning.


Ans: Two techniques of Machine Learning are –


# Genetic Programming
# Inductive Learning


Q2. What is the difference between Data Mining and Machine learning?


Ans: Machine Learning is about the study, design and development of the algorithms that make computers work without being explicitly programmed.


Data Mining is a process wherein the unstructured data tries to extract knowledge or unknown interesting patterns, using Machine Learning algorithms.


Q3. Can we capture the correlation between continuous and categorical variable?


Ans: Yes, we can establish the correlation between continuous and categorical variable by using Analysis of Covariance or ANCOVA technique. ANCOVA controls the effects of selected other continuous variables, which co-vary with the dependent.


Q4. What do you understand by ensemble learning?


Ans: Ensemble learning is a machine learning technique that uses various base models such as classifiers or experts to produce an optimal predictive model. To solve any computational program, such models are strategically generated and combined. Ensemble is a supervised learning algorithm, as it can be trained and used to make predictions.



Q5. What are the different stages of building a model in Machine Learning?


Ans: There are four stages of building a model in Machine Learning –
# Manage data
# Train models
# Evaluate models
# Deploy models


Q6. What is selection bias?


Ans: A statistical error that leads to a bias in the sampling portion of an experiment is called selection bias. If the selection bias remains unidentified, it may lead to a wrong conclusion.


Q7. What is a Hash Table?


Ans: A Hash Table is a data structure that produces an associative array, and is used for database indexing.





Q8. Name some popular Machine Learning algorithms.


Ans: Some of the popular Machine Learning algorithms are –


# Linear Regression
# Logistic Regression
# Decision Tree
# Neural Networks
# Decision Trees
# Support vector machines


Q9. Name the paradigms of ensemble methods.


Ans: There are two paradigms of ensemble methods, which are –


# Sequential ensemble methods
# Parallel ensemble methods


Q10. What is regularization?


Ans: Regularization is a technique to improve the validation score. Most of the time, it is achieved by reducing the training score.


Q11. What are full forms of PCA, KPCA and ICA, and what is their use?


Ans: PCA – Principal Components Analysis


KPCA – Kernel based Principal Component Analysis


ICA – Independent Component Analysis


These are important feature extraction techniques, which are majorly used for dimensionality reduction.


Q12. Name the components of relational evaluation techniques.


Ans: The main components of relational evaluation techniques are –


# Data Acquisition
# Ground Truth Acquisition
# Cross Validation Technique
# Query Type
# Scoring Metric
# Significance Test


Q13. What is a Confusion Matrix?


Ans: Also known as error matrix, confusion matrix is a table that summarizes the performance of a classification algorithm.


Q14. Explain what an ROC curve is.


Ans: It is a Receiver Operating Characteristic curve, a fundamental tool for diagnostic test evaluation. ROC curve is a plot of Sensitivity against Specificity for probable cut-off points of a diagnostic test. It is the graphical representation of contrast between true positive rates and the false positive rate at different thresholds.


<


Q15. Can you name some libraries in Python used for Data Analysis and Scientific Computations?


Ans: Some of the key Python libraries used in Data Analysis include –


·         Bokeh
·         Matplotlib
·         NumPy
·         Pandas
·         SciKit
·         SciPy
·         Seaborn

Q16. Cite the difference between supervised and unsupervised machine learning.


Ans: Supervised learning is all about training labeled data for tasks like data classification, while unsupervised learning does not require explicitly labeling data.


Q17. Name different methods to solve Sequential Supervised Learning problems –


Ans: Some of the most popular methods to solve Sequential Supervised Learning problems include –


## Sliding-window methods
## Recurrent sliding windows
## Hidden Markov models
## Maximum entropy Markov models
## Conditional random fields
## Graph transformer networks


Q18. What is the use of Box-Cox transformation?


Ans: The Box-Cox transformation is a generalized “power transformation” that ensures normal data transformation and distribution. It is used to eliminate heteroscedasticity.


Q19. What is a Fourier transform?


Ans: It is a generic method to breaks a waveform into an alternate representation, mainly characterized by   sine and cosines.


Q20. What is PAC Learning?


Ans: It is an abbreviation for Probably Approximately Correct. This learning framework analyzes learning algorithms and their statistical efficiency.


 


Q 21. What are the different machine learning approaches?


Ans. The different machine learning approaches are –


  • Concept Vs. Classification Learning
  • Symbolic Vs. Statistical Learning
  • Inductive Vs. Analytical Learning


Q 22. What is the main difference between overfitting and underfitting?



Ans. Overfitting – In overfitting, a statistical model describes any random error or noise, and occurs when a model is super complicated. An overfit model has poor predictive performance as it overreacts to minor fluctuations in training data.
Underfitting – In underfitting, a statistical model is unable to capture the underlying data trend. This type of model also shows poor predictive performance.



Q 23. What is Gradient Descent?



Ans. Gradient Descent is a popular algorithm used for training Machine Learning models. It is also used to find the values of parameters of a function (f) to minimize a cost function.



Q 24. What is the difference between Causation and Correlation?



Ans. Causation denotes any causal relationship between two events and represents its cause and effects.
Correlation determines the relationship between two or more variables.
Causation necessarily denotes the presence of correlation, but correlation does not necessarily denote causation.


Q 25. What is the difference between a Validation Set and a Test Set?



Ans. The validation set is used to minimize overfitting. This is used in parameter selection, which means that it helps to verify any accuracy improvement over the training data set.
Test Set is used to test and evaluate the performance of a trained Machine Learning model.


Q 26. What is a Boltzmann Machine?



Ans. Boltzmann Machines have a simple learning algorithm that helps to discover exciting features in training data. These were among the first neural networks to learn internal representations and are capable of solving severe combinatory problems.


 


Q 27. What are Recommender Systems?


Ans. Recommender systems are information filtering systems that predict which products will attract customers, but these systems are not ideal for every business situation. These systems are used in movies, news, research articles, products, etc. These systems are content and collaborative filtering based.


Q 28.  What is Deep Learning?


Ans. Deep Learning is an artificial intelligence function used in decision making. Deep Learning imitates the human brain functioning to process the data and create the patterns used in decision-making. Deep learning is a key technology behind automated driving, automated machine translation, automated game playing, object classification in photographs, and automated handwriting generation, among others.


 


Q 29. What are imbalanced datasets?


Ans. Imbalanced datasets refer to the different numbers of data points available for different classes.


 


Q 30. How would you handle imbalanced datasets?


Ans. We can handle imbalanced datasets through the following ways –


Oversampling/Undersampling – We can use oversampling or undersampling instead of sampling with a uniform distribution from the training dataset. This will help to see a more balanced dataset.


Data augmentation – We can modify the existing data in a controlled way by adding data in the less frequent categories.


Use of appropriate metrics – Usage of metrics like precision, recall, and F-score can help to describe the model accuracy in a better way if an imbalanced dataset is being used.


 


Q 31.  What is Pattern Recognition?


Ans. Pattern recognition is the process of data classification by recognizing patterns and data regularities. This methodology involves the use of machine learning algorithms.   


 


Q 32.  Where can you use Pattern Recognition?


Ans. Pattern Recognition can be used in


  • Bio-Informatics
  • Computer Vision
  • Data Mining
  • Informal Retrieval
  • Statistics
  • Speech Recognition


 


Q 33. What is Data augmentation? Can you give any example?


Ans. Data augmentation is a machine learning strategy that enables the users to increase the data diversity for training models remarkably from internal and external sources within an enterprise. This does not require any new data collection.


Modification in images is one of the most helpful examples of data augmentation. We can easily perform the following activities on an image and modify it –


  • Resizing the image
  • Flipping it horizontally or vertically
  • Adding noise
  • Deforming
  • Modifying colors


 


Q 34. Mention the differences between Type I and Type II errors.


Ans. The most significant differences between Type I and Type II errors are –



Type I Error



Type II Error



False-positive error



False negative error



Claims something when nothing has happened



Claims nothing when something has happened



It is the probability of rejecting a true null hypothesis



It is the probability of failing to reject a false null hypothesis



 


 


Q 35. How will you perform static analysis in a Python application?


Ans. PyChecker can be helpful as a static analyzer to identify the bugs in the Python project. This also helps to find out the complexity related bugs. Pylint is another tool that is helpful in checking if the Python module is at par with the coding standards.


 


Q 36. What is Genetic Programming?


Genetic Programming is a type of Evolutionary Algorithm (EA). It can be used to solve problems across different fields, including optimization, automatic programming, and machine learning. Genetic Programming is inspired by biological evolution. This system implements algorithms that use random mutation, crossover, fitness functions, and multiple generations of evolution, which altogether contribute to solving user-defined tasks.


 


Q 37. What are the different types of Genetic Programming?


Different types of Genetic Programming are –


  • Cartesian Genetic Programming (CGP)
  • Extended Compact Genetic Programming (ECGP)
  • Genetic Improvement of Software for Multiple Objectives (GISMO)
  • Grammatical Evolution
  • Linear Genetic Programming (LGP)
  • Probabilistic Incremental Program Evolution (PIPE)
  • Stack-based Genetic Programming
  • Strongly Typed Genetic Programming (STGP)
  • Tree-based Genetic Programming


 


Q 38. What is the Model Selection?


Model Selection refers to a process of selecting models from different mathematical models for describing the same data set. Model selection has its applications across various fields, including statistics, machine learning as well as data mining.


 


Q 39. Which classification methods can be handled by Support Vector Machines?


SVMs can handle two classification methods –


  • Combining binary classifiers
  • Modifying binary to incorporate multiclass learning


 


Q 40. In how many groups can SVM models be classified?


SVM models be classified into four distinct groups:


  • Classification SVM Type 1 (also called C-SVM classification)
  • Classification SVM Type 2 (also called nu-SVM classification)
  • Regression SVM Type 1 (also called epsilon-SVM regression)
  • Regression SVM Type 2 (also called nu-SVM regression)




About the Author

Rashmi Karan

Rashmi Karan

Rashmi Karan is a web enthusiast and a professional content writer, keeping an eagle eye on the latest and upcoming trends of the professional education sector. She has been writing articles, blogs and guest posts related to all sorts of happenings in the professional education industry.