Top Cloud Computing Interview Questions and Answers

5.00 avg. rating (96% score) - 1 vote

Cloud computing has emerged as a hot job in the recent years as its usability is not limited to just the IT firms. Companies across different industries like banking, computing, retail, education, automobile and many others have switched to cloud computing for their data storage and implementation. Opportunities are extensive and remunerations are high. With the right skill sets and knowledge, you can also enter the world of cloud computing and grow as a professional.


To help to crack your job interview, we have curated some of the most popular cloud computing interview questions. Take a look and succeed in your interview.


Q1. What is Cloud?


It is a global network of servers, each with a unique function. It includes networks, hardware, services, storage, and interfaces that help in delivering computing as a service.


Q2. What is Cloud Computing?


Cloud computing is an emerging computing paradigm which allows data and applications to remain in the cyberspace, and allows users to access their data through any web-connected device.


Q3. Explain different types of clouds.


There are three types of clouds โ€“


Private clouds โ€“ Commonly offered as web applications or web services


Public clouds – Deployed and managed within the user’s organization


Hybrid clouds โ€“ A combination of both public and private clouds


Q4. What are the benefits of cloud computing?


Primary benefits of cloud computing include –


  • Data backup and storage
  • Reduced costs of managing and maintaining IT systems
  • Powerful server capability and scalability
  • Better productivity and collaboration efficiency
  • Access to automatic updates





Q5. What are the different platforms of cloud architecture?


It is one of the most commonly asked cloud computing interview questions. Here is the answer to this question.


Following are the different platforms used by cloud architecture:


Infrastructure as a service (IaaS) – It is a cloud service that provides services on โ€œpay-for-what-you-useโ€ basis


Platform as a service (PaaS) – It offers cloud platforms and runtime environments to develop, test and manage software


Software as a service (SaaS) – It allows hosting and managing software application on a pay-as-you-go pricing model



Q6. What are the different layers of cloud architecture?


There are 5 layers of cloud architecture –


  • CC- Cluster Controller
  • SC- Storage Controller
  • CLC- Cloud Controller
  • NC- Node Controller
  • Walrus


Q7. Which platforms are used for large-scale cloud computing?


Platforms used for large scale cloud computing are โ€“


  • Apache Hadoop
  • MapReduce


Q8. Explain the security aspects of cloud.


Cloud Computing offers 3 types of security aspects, which are –


Identity Management โ€“ Authorizes application services


Access Control โ€“ Controls the access of users entering the cloud environment


Authentication & Authorization – Allows only authorized and authenticated users to access the data and applications


Q9. What is API and what is its use in cloud services?


API or Application Programming Interface. It โ€“


  • Eliminates the workload to write the fully-fledged programs
  • Eases applications usage
  • Links cloud services with other systems


Q10. Why a virtualization platform is required to implement cloud?


A virtualization platform helps to –


  • Decouple hardware from software
  • Manage service level policies and cloud operating system
  • Deploys cloud computing models like SaaS, PaaS, and IaaS


Q11. What is โ€œEUCALYPTUSโ€?


โ€œEUCALYPTUSโ€ is the abbreviation for Elastic Utility Computing Architecture For Linking Your Programs To Useful Systemsโ€.


Q12. Explain the use of โ€œEUCALYPTUSโ€ in cloud computing.


It is an open source software infrastructure that helps in the implementation of clusters in cloud computing platform. It can build public, hybrid and private clouds, and has the ability to create a data center into a private cloud. It also helps the users to utilize its functionalities across other organizations.


Also Read>> Cloud Computing Offers Multiple Job Prospects


Q13. Can you name some open source cloud computing platform databases?


Some open source cloud computing platform databases are –


  • MongoDB – It is a schema free and document oriented database. It is written in C++ and provides high storage space.
  • CouchDB – A database system based on Apache server. It is used in data storage.
  • LucidDB – It is a Java/C++ database for data warehousing.


Q14. Which are the biggest cloud providers and databases?


  • Google bigtable
  • Amazon simpleDB
  • Cloud based SQL


Also Read>> Cloud Computing Offers Multiple Job Prospects


Q15. Name different phases of cloud architecture?


Various phases of cloud architecture are –


  • Launch Phase
  • Monitor Phase
  • Shutdown Phase
  • Cleanup Phase


Q16. What is Memcached?


Ans. Memcached is an open source distributed memory caching system. It is a free system that helps to improve the data response time by speeding up dynamic web applications.


Q17. Why should you use Memcache?


Ans. Memcache helps to –


  • Speed up the application processes
  • Establish which elements to store
  • Reduces page load time
  • Cuts down the input/output access


ย 


ย Q18. What is the significant difference between Memcache and Memcached?


Ans. Memcache โ€“ It enables a user to work through handy object-oriented and procedural interfaces and reduces database load in dynamic web applications.


Memcached โ€“ It uses libmemcached library to provide API for communicating with Memcached servers. It is the latest API that alleviates database load.


Q19. Which platforms are used for large-scale cloud computing?


Ans. The most popular platforms for large-scale cloud computing are –


  • Apache Hadoop โ€“ It enablesdispersed storage and distributed dispensation of huge data sets
  • MapReduce – It helps in processing of colossal datasets using cloud and other commodity hardware


Q20. What is the code for implementing load balancing?


Ans. The code to implement load balancing is โ€“


Apache mod_proxy_balancer.


Q21. Why is load balancing required?


Ans. Load balancing helps to –


  • Increase utilization and output
  • Lower latency
  • Cut back response time
  • Avoid system overload


Q22.What is the need of a virtualization platform to implement the cloud?


Ans. Virtualization in cloud computing is very much required to โ€“


  • Decouple hardware from software
  • Save the cost for components like hardware and servers
  • Store the data in the virtual server
  • Reduce the wastage, electricity bills, and maintenance costs


Q23.Name different types of virtualization in cloud computing.


Ans. Different types of virtualization in cloud computing are –


  • Hardware Virtualization
  • Software Virtualization
  • Memory Virtualization
  • Storage Virtualization
  • Data Virtualization
  • Network Virtualization
  • Desktop Virtualization


ย 


Q24. How would you secure the data while it is being transported in the cloud?


Ans. We can secure the data while it is being transported in the cloud by implementing the encryption key. This not helps in ensuring data security but also data leakage.


Q25. What is the most crucial concern people often have in mind regarding the use of Cloud Computing?


Ans. The prevailing concern is about the security of data in Cloud Computing. Most of the people remain worried about the misuse of data.


Q26. What is utility computing?


Ans. Utility computing is a service-provisioning model that enables users to pay only for the services that they are using. It doesnโ€™t include any upfront costs. It provides computing resources and infrastructure management and is a plug-in managed by the organization. Most of the organizations these days are using a hybrid strategy.


Q27. What are the system integrators?


Ans. Systems integrator or SI helps to create strategies for designing a cloud platform and create accurate cloud networks. This can be achieved by combining hardware, software, networking, and storage products from multiple vendors.


Q28. What is the benefit of using system integrators in cloud computing?


Ans. The significant benefits of using system integrators in cloud computing are โ€“


  • Cost-effective because of the usage of cheaper, pre-configured components, and commercial off-the-shelf software
  • Combine various subsystems into an integrated offering
  • Helping consumers by simplifying contracting and vendor management
  • Integrating on-premises IT systems with cloud-based applications


Q29. What is VPN?


Ans. VPN stands for Virtual Private Network. This is a connection method for adding security and privacy to private and public networks, such as Wi-Fi Hotspots and Internet. VPN helps in establishing a secure dial-up connection to a remote server.


ย 


Q30. What is data encapsulation?


Ans. Data encapsulation is also known as data hiding. It is the performing a restricted set of operations like breaking down information into smaller, manageable chunks before their transmission across the network. It is a process of keeping the class implementation details away from the users.



Browse Courses by Categories

About the Author

Hasibuddin Ahmed

Hasibuddin Ahmed

Hasib is a professional writer associated with learning.naukri.com. He has written a number of articles related to technology, marketing, and career on various blogs and websites. As an amateur career guru, he often imparts nuggets of knowledge related to leadership and motivation. He is also an avid reader and passionate about the beautiful game of football.