A business intelligence tool for visualizing the data, Tableau is one of the most popular tools for data discovery. It helps individuals see and understand the data. If you are looking for a type of tableau interview questions which may be asked during your interview, you must go through these Tableau interview questions which will be helpful in building your career. These are designed to get you familiar with the nature of questions you may come across while interviewing Tableau.

Q1. What do you mean by Tableau?

Ans. It connects easily to any data source, be it web-based data, warehouse or Microsoft excel. Moreover, this can help create appealing graphs, reports and dashboards using data.

Q2. What is LOD expression?

Ans. This offers a way to easily commute aggressions that are not at the level of detail of the visualization. With this, you can attach more than one dimension to any aggregate expression.

Q3. What are some of the new features introduced in Tableau 9.1?

Ans.

  • Visual analytics
  • Mobile
  • Data
  • Enterprise

Q4. Can you create relational joins in Tableau without creating a new table?

Ans. Yes, you can create relational joins without creating a new table.

Q5. What are the traits to differentiate data source?

Ans. The data source are differentiated on the basis of following characteristics:

  • Connection type
  • Icon/Name
  • Connects to
  • Live or Last extract

Q6. What is the difference between Tableau and Qlikview?

Ans. Tableau:

  • More connectors
  • No coding is required
  • Interface is simple
  • Doesn’t render feature to search content across all your data

Qlikview:

  • Easy to use and discover the hidden trends
  • Offers a personal edition free
  • Data is stored in qvd form from the performance point of view
  • Great capabilities for processing data

Q7. What are parameters?

Ans. They are dynamic values that can change constant values in calculations, reference lines and filters.

Q8. Mention whether you can have multiple value selection in parameter?

Ans. No

Q9. Name some of the types of filters?

Ans. Normal filters, context filters and custom filters

Q10. What are the four different kinds of shelves in Tableau?

Ans. Rows, columns, filters and pages

Q11. Name some file extensions in Tableau?

Ans.

  • Tableau Datasource (.tds)
  • Tabelau Bookmark (.tdm)
  • Tableau preferences (.tps)
  • Tableau workbook (.twb)
  • Tableau Mapsource (.tms)

Q12. Explain Data blending?

Ans. A method for coalescing data that supplements a table of data from one data source from columns of table from another data source.

Q13. How many tables can you join?

Ans. One can join a maximum of 32 tables in Tableau

Q14. What are the different components of a dashboard?

Ans.

  • Web
  • Text
  • Image Extract
  • Horizontal
  • Vertical

Also Read>> Qlikview Vs Tableau!

Q15. What is TDE file?

Ans. TDE stands for Tableau data extract. It refers to the file that comprises data extracted from external sources like CSV file, MS Excel or MS Access.

Q16. Name different products tableau offer?

Ans.

  • Tableau Desktop
  • Tableau Reader
  • Tableau Public
  • Tableau Server

Q17. How to get current date and time?

Ans. By using the NOW () function.

Q18. Explain Gantt chart?

Ans. Used for visualizing project schedules, Gantt Chart demonstrates the progress of the value of a task over a period of time.

Q19. What are the reasons for slow performance in Tableau?

Ans. One of the reasons is data source is slow in itself. This might be because your CSV file is too big or your database is old for reading. You can improve Tableau experience by following ways:

  • Use extracts
  • Limit the amount of data you bring in – both rows and columns
  • Switch data source using the “extract function”
  • Pre-aggregate your data before brining into Tableau.

Q20. Which function is used to return the number of items in a group?

Ans. The count () function

Q21. Define sets?

Ans. Sets are used to define a subset of data depending on certain conditions. There are oodles of ways to create a set based on a filter that you have already mentioned.

Q22. How many types of Joins you can use in Tableau?

Ans. There are four types of Joins in Tableau:

  • Left
  • Right
  • Inner
  • Full outer

Q23. What do you mean by groups?

Ans. A mixture of dimension member that makes higher level categories, Groups are used on calculated fields.

Q24. Explain Tableau Data Server?

Ans. Enabling you to share and upload data extracts and reuse calculations and field metadata, Tableau Data Server makes connecting to data transparent and much easier.

Q25. Difference between Measures and Dimensions?

Ans. Measures

  • Generates axes when added to rows and columns shelves
  • Dependent variable
  • Stored in a table that has foreign keys
  • Numeric units analyzed by dimension table

Dimensions

  • Descriptive attributes values defining multiple characteristics
  • Generate headers when added to rows and columns shelves
  • Independent variable
  • Considered more complex

Q 26. Which charts have you worked on?

Ans. Below is the complete list of chart types. You can name the ones you have worked on.

  • Area Charts (Continuous & Discrete)
  • Box-and-Whisker Plot
  • Bubble Chart
  • Bullet Graph
  • Circle View
  • Density Maps
  • Dual-Line Chart (Non-Synchronized)
  • Filled Map
  • Gantt Chart
  • Heat Map
  • Highlight Table
  • Histogram
  • Horizontal Bar Chart
  • Line Charts (Continuous & Discrete)
  • Packed Bubbles
  • Pie Chart
  • Scatter Plot
  • Side-by-Side Bar Chart
  • Side-by-Side Circle View
  • Stacked Bar Chart
  • Symbol Map
  • Text Table (Crosstab)
  • Treemap

Q 27. What is the maximum number of tables that can be joined in Tableau?

Ans. The maximum number of tables that can be joined in Tableau is 32. Table size is restricted to 255 columns.

Q 28. What is Tableau Data Engine?

Ans. Tableau Data Engine is an interface to extract all data from the machine and ensure the fastest response time. After the task is completed, Tableau Data Engine can unleash its memory.

 

Q 29. What is Tableau Server Repository?

Ans. Tableau Server Repository is a database that stores server data like information about Tableau Server users, groups and assignments, permissions, projects, data sources. It also extracts metadata and refreshes information.

Q 30. What are different types of Dimension?

Ans. There are nine different types of Dimensions –

  1. Slowly Changing Dimensions
  2. Rapidly Changing Dimensions
  • Junk Dimensions
  1. Inferred Dimensions
  2. Conformed Dimensions
  3. Degenerated Dimensions
  • Role Playing Dimensions
  • Shrunken Dimensions
  1. Static Dimensions

Q 31. What is VIZQL in Tableau?

Ans. VizQL is a visual query language. It sends queries directly to the data source and then expresses that data in the form of iages. VizQL helps the user to understand data by abstracting the underlying complexities of query and analysis.

Q 32. What is the Truth Table?

Ans. Truth Table is a collection of facts, determining the truth or falsity of a proposition. It works as a complete theorem-prover and is of three types –

  • Accumulative truth Table
  • Photograph truth Table
  • Truthless Fact Table

Q 33. What are the Default Geographic Roles?

Ans.

Code (U.S)

CBSA/MSA (U.S)

general assembly Districts (U.S)

Cities

Country/Region

County

States/Provinces

nada Codes/ communicating Codes

Q 34. What is a Hierarchical Field?

Ans. Tableau hierarchical field is a data model that organizes data into a tree-like structure. Here the data is stored as records, connected to one another through links. Tableau hierarchical field enables viewing the data at a more granular level.

Q 35. What is a Dual Axis?

Ans. Dual axes are two independent axes layered on each other. Dual axes helps a user to compare multiple measures simultaneously and is believed to be an excellent phenomenon supported by Tableau

Q 36. How to do Performance Testing in Tableau?

Ans. Performance testing can be done by loading Testing Tableau Server with TabJolt, which is a “Point and Run” load generator for QA. While TabJolt sets a baseline. One can also use workbooks having calculations and use extracts as the data source for testing.

Q 37. What is Assume Referential Integrity?

Ans. Assume Referential Integrity helps to improve the query performance. When a user selects the Assume Referential Integrity option, Tableau will include the joined table in the query if it is suggested by fields in the view.

Q 38. What is the use of Blended Axis?

Ans. Blended Axis is used when more than two measures are used in multi lines graphs or charts and then presents it in a single pane. It can be achieved by dragging one measure or axis and dropping it onto an existing axis.

Q 39. What are Dimensions and Facts?

Ans.

Dimensions – Fields that cannot be aggregated

Facts – Refers to measureable attribute of the data, such as numerical values, product names, geographical names, etc.

Q 40. What is the Metadata?

Ans. Metadata refers to the detailed information about the data system and its contents. It helps to define the type of data or information that will be sorted.

Q 41. What is the Heat Map?

Ans. It is the methodology to graphically represent the data using color-coding technique. It represents different values of data. Higher values are presented in darker colors, thus the name.

Q 42. What is the Tree Map?

Ans. Tree map is a visualization that has data organized hierarchically. It presents the data as a set of nested rectangles and their size and colors are respective to their values. In a tree map, parent rectangles are tiled with their child elements.

 

Q 43. What is the Page Shelf?

Ans. Page Shelf is a powerful Tableau tool that contributes in controlling the output display. It breaks a view into series of pages, and displays an alternate view on each page for an easier understanding of the user and better data analysis.

Q 44. What is the use of a Bin?

Ans. Bin is a user-defined gathering of measures in the information source. They are used to create a data range. It is similar to SQL Buckets.

Q 45. What are the Filter Actions?

Ans. Filler activities send data in-between worksheets. Normally, filler actions transmit data from a selected mark to another sheet indicating related data. In the background, filler activities send information values from the pertinent source fields as filters to the target sheet.

Q 46. What is the use of Global Filters and where can they be used?

Ans. Global Filters enable users to create filters at the dashboard level. They can be used as a part of sheets, dashboards and stories.

Q 47. What is Data Visualization?

Ans. In simpler terms, Data visualization is graphical representation of information and data. It enables the users to view and analyze data in a smarter way and use technology to draw them into diagrams and charts.

 

Q 48. Why should data visualization be chosen?

Ans. Since it is easier to view and understand complex data in the form of charts or graphs, the trend of data visualization has picked up rapidly.

 

Q 49. What is an Authentication Server?

Ans. An authentication server is a type of network server that validates and authenticates remote users or IT nodes to get to a network. It can inhabit in a dedicated PC, an Ethernet switch, an access point or a server-accessed system.

 

Q 50. What is a Marks Card?

Ans. Marks Card is an essential component for visual examination. It helps to have a control over the way data will be displayed in the view. Marks card enables to use different sizes, colors, text, shapes, and details to encode the information.