Top Linux Interview Questions & Answers

5.00 avg. rating (98% score) - 4 votes
Linux Interview Questions & Answers

 

Linux is one of the best-known operating system, and is assembled under the model of free and open-source software development and distribution. Developed in the ‘90s, the operating system has a wide user base and is very popular among software developers as it offers more flexibility and configuration options.

Linux professionals are in great demand in the industry and if you are looking to crack your next interview, here are some of the common Linux Interview Questions (with answers) to help your Linux interview preparation:

 

Q1. What operating system is the Linux based on?

 

Ans. UNIX

 

Q2. What is the difference between Linux and UNIX?

 

Ans. Linux is a non-propriety free, open sourced OS, while UNIX started as a propriety OS.

 

Q3. Is it legal to edit the Linux kernel?

 

Ans. Yes, as it is under General Public License (GPL) and anyone can edit.

 

Q4. What are the basic components of Linux?

 

Ans. It has the same components as any typical OS: kernel, shells and GUIs, system utilities and application program.

 

Q5. What is LILO?

 

Ans. LILO stands for Linux Loader and is a boot loader to load the operating system in the main memory.

 

Q6. Which command would you use if you want to remove the password assigned to a group?

 

Ans. The gpasswd – r removes the password assigned to a group.

 

Q7. What is BASH?

 

Ans. BASH is short for Bourne Again SHell. Written by Steve Bourne, it acts as the default shell for most Linux systems since it has been adapted.

 

Q8. What is the difference between BASH and DOS?

 

Ans. There are three key differences between BASH and DOS:

  • BASH commands are case sensitive while DOS commands are not
  • BASH follows no convention in naming files, while DOS follows a convention
  • Under BASH, / character serves as a directory separator while in DOS \ serves as the directory separator

 

Q9. What is the alternative method to a GUI installation in Linux?

 

Ans. Linux provides text base installation as the alternative method of GUI installation.

 

Q10. What is the root account in Linux?

 

Ans. The root account is like a systems administrator account, and allows full control of the system.

 

Q11. How can you find out how much memory Linux is using?

 

Ans. From a command shell, use the “concatenate” command: cat /proc/meminfo for memory usage information.

 

Q12. Does the Ctrl+Alt+Del key combination work on Linux?

 

Ans. Yes

 

Also Read>> How To Write a Technical Resume

 

Q13. How do you create a new user without logging on as a root user?

 

Ans. Using the su command

 

Q14. What is the minimum number of partitions that you need to install Linux?

 

Ans. Minimum 2 partitions are needed for installing Linux

 

Q15. Which command would you use to create a file system on a new hard drive?

 

Ans. The mkfs command

 

Q16. Which command is used to review boot messages?

 

Ans. The dmesg command

 

Q17. Which file is used to automatically mount file systems?

 

Ans. Fstab file

 

Q18. What is the difference between internal and external commands?

 

Ans. Internal commands are those which are already loaded in the system. External commands are those which can be executed any time and are independent.

 

Q19. What is the difference between home directory and working directory?

 

Ans. Home directory is the default working directory when a user logs in.

Working directory is the user’s current directory

 

Q20. Which daemon controls the print spooling process?

 

Ans. The line printing daemon

 

Learn OS & Databases Now>>

 

Q21. How can you check the memory status?

 

Ans. free -m to display output in MB

free -m to display output in GB

 

Q22. Explain how to uninstall the libraries in Linux?

 

Ans. By using the command sudo apt – get remove library_name

 

Q23. Which command is used to delete a group?

 

Ans. The groupdel command

 

Q24. How do you terminate an ongoing process?

 

Ans. Use the kill command followed by the pid in order to terminate that process. To terminate all process at once, use kill 0.

 

Q25. Can Linux computer be made a router so that several machines may share a single Internet connection? How?

 

Ans. Yes, by IP masquerading

 

Q26. What daemon is used for scheduling of the commands?

 

Ans. The crontab command

These are some of the popular questions that are asked in Linux interviews. Always be prepared to answer all types of questions — technical skills, interpersonal, leadership or methodology. If you are someone who has recently started your career in this field, you can always get certified to understand the industry-related terminology, skills and methodologies.

About the Author

Hasibuddin Ahmed

Hasibuddin Ahmed

Hasib is a professional writer associated with learning.naukri.com. He has written a number of articles related to technology, marketing, and career on various blogs and websites. As an amateur career guru, he often imparts nuggets of knowledge related to leadership and motivation. He is also an avid reader and passionate about the beautiful game of football.

Comments are closed.