Looking for data warehouse interview questions and answers to prepare for your upcoming data warehouse interview? You have landed on the right page! This guide covers frequently asked data warehouse interview questions along with answers for fresher and experienced candidates. Through this data warehouse interview questions exclusive guide, you will be able to crack interview questions like what is a data warehouse, how a database is different from data warehousing, what is OLTP and OLAP, cloud-based data warehouses, Kimball and Inmon data warehouse designs, and more.

This blog is divided into the following categories:

Let’s Begin!

Data Warehouse Interview Questions for Freshers

Q1. Define Data Warehousing in simple words.

Ans. This is one of the commonly asked data warehouse interview questions which you can answer by saying that –

Data warehousing can be called a repository of data, which helps management teams in driving apt business decisions.

It is a process that involves data collection and data management, which helps provide significant insights to businesses. Being the core of Business Intelligence (BI), data warehouse analyst is one of the most sought after careers in 2021. Today, the data warehouse is an essential practice for almost every industry, including verticals like healthcare, IT, automation, retail, logistics, and government agencies.

Q2. Are a database and data warehousing the same thing?

Ans. The database is a way of storing information in an organized format, and it is represented in the form of a table, columns, and rows. Nowadays, companies use dedicated database management software (DBMS) to store crucial data.

While data warehousing also helps in storing data, it is used to store a large chunk of data, and it allows users to use data for complex queries. For this, users take the help of Online Analytical Processing (OLAP).

Though both databases and data warehouses are relational data systems, they serve different purposes. Below are some key differences:

DatabaseData Warehouse
Helps in data recordingHelps in data analyzing
Uses Online Transactional Processing  (OLTP)Uses Online Analytical Processing (OLAP)
Table are normalized hence complex to useTable are denormalized thus easy to use
Application-orientedSubject-oriented
Stores data from a single applicationStores data from multiple applications
Real-time data availabilityData refreshed from the source system as per requirements
Uses ER modeling techniqueUses data modeling technique
Used in industries like banking, airlines, universities, sales, etc.Used in industries like healthcareinsurance, retail chains, telecommunications, etc.

Check out the top Database and SQL courses

Q3. How is OLTP different from OLAP?

Ans. OLTP stands for Online Transactional Processing, which deals with current data and is characterized by short write transactions. The main objective of OLTP is to record all the current update, insertion, and deletion, and thus, it is less time consuming and easy to maintain. Also, OLTP acts as a source of data for OLAP.

The focus of OLAP is to store historical data that has been processed by OLTP. OLAP helps in data analysis and support in reaching out to meaningful interpretations. Some of the noticeable difference between OLTP and OLAP are:

OLTPOLAP
Online transaction systemData retrieval and analysis system
Helps in data insertion, update, and deletionHelps in deriving multi-dimensional data for analyzing
Short and frequent transactionsLong and less frequent transactions
Less complex queriesMore complex queries
Data integrity is a concernThe possibilities of Data integrity is dependent on OLTP

Q4. What are some benefits of cloud-based data warehouses when compared to on-premise solutions?

Ans. In the last few years, cloud computing is prevalent, and now most companies prefer to use cloud-based data warehouses over traditionally used on-site warehouses. Below are the top reasons for companies using cloud-based data warehouses:

  • It is easy and practical to scale data warehouse in the cloud.
  • It is economical to store data warehouses on the cloud as it eliminates the hardware and licensing cost, which is required for on-site warehouse setup.
  • The cloud data warehouse is optimized for data analytics because it uses Massively Parallel Processing (MPP) and columnar storage, which are known for offering better performance and helps in executing complex queries.

Explore courses related to Data Warehousing: 

Popular Business Data Mining CoursesPopular Data Visualization Courses
Top Business Intelligence Tools CoursesTop Data Analysis Courses

Q5. Name essential approaches to data warehouse design.

Ans. There are two data warehouse design approaches, Kimball and Inmon.

Inmon approach or top-down was proposed by Mr. Bill Inmon, the Father of data warehousing. In this approach, first, it is recommended to prepare a data warehouse, and then Data Marts are created. Through this strategy, the data warehouse becomes the central point of the Corporate Information Factory (CIF), which acts as a logical framework for BI.

Kimball approach, also known as a bottom-up approach, suggests creating Data Mart first and later integrating it to a more massive data warehouse to complete a data warehouse. This integration of Data Mart is known as a data warehouse bus (BUS) architecture.

Learn more about Data Analysis

Q6. What are the advantages and disadvantages of the Inmon approach?

Ans. Below are some advantages and disadvantages of top-down or Inmon design:

Advantages of Inmon DesignDisadvantages of Inmon Design
Easy to maintain and though the initial cost is high, subsequently the project development cost is lowRepresents a large chunk of data thus cost of implementing design is high
Offers consistent dimensional views of data across all Data MartsRequires more time for initial set up
A highly robust approach toward frequent business changesRepresents substantial projects and hence it is complex

Q7. What are the advantages and disadvantages of the Kimball approach?

Ans. Below are some advantages and disadvantages of bottom-up or Kimball design:

Advantages of Kimball DesignDisadvantages of Kimball Design
Contains consistent Data Marts which are easy to deliverThe overall cost is high
Data Marts showcase reporting capabilitiesData Mart and data warehouse positions are differentiated
Initial setup is quick and easy hence it is easy to accommodate new business units by merely creating new Data Marts and clubbing it with other data warehousesAt times difficult to maintain

Q8. Which are the different types of data warehousing?

Ans. There are three types of data warehousing:

  1. Enterprise Data Warehouse

It merges organizational data from its different functional areas in a centralized manner. It helps with data extracting and transforming and offers a detailed overview of any particular object in the data model.

  1. Operational Data Store

It gives an option to produce the date from the database instantly and supports business operations by integrating contrast data from multiple sources.

  1. Data Mart

Data Mart stores data from a particular functional area, and it comprises a subset of data that is saved in the data warehouse. It helps the analyst in swiftly analyzing the data by shrinking the volume of a large chunk of data.

Explore the concept of Business Analytics

Q9. Name 3 types of Data Mart.

Ans. Below are the 3 different types of Data Marts:

  1. Dependent – It sources organizational data from a single data warehouse and helps in developing more Data Marts.
  2. Independent – Here, no data is dependent on a central or enterprise data warehouse, and data can be used separately for conducting an independent analysis.
  3. Hybrid – It helps in ad hoc integration and is used when a data warehouse comprises inputs from different sources.

Q10. What is data warehouse architecture?

Ans. Conceptualized with a relational database management system (RDBMS), data warehouse architecture serves as a central repository for informational data. Here, the central repository includes several key components that make the environment operative, compliant, and accessible to operational systems.

Learn what is Data Visualization

Q11. What is the three-tier architecture of a data warehouse?

Ans. Below is the three-tier data warehouse architecture:

data warehouse architecture

Image Source – Digital Vidya

  1. Bottom Tier

It represents the data warehouse database server, which is also known as the relational database system. It uses backend tools and utilities that are used to feed data and perform functions like – Extract, Clean, Load, and Refresh.

  1. Middle Tier

It represents the OLAP Server, which is a form of the extended relational database management system. It is known to implement multidimensional data and operations.

  1. Top Tier

It factors the front-end client layer and holds query, analysis, and data mining tools.

Q12. What are the different stages of data warehouse decision support evolution?

Ans. Below are the 5 stages involved in data warehouse decision support evolution:

  1. Report
  2. Analyze
  3. Predict
  4. Operationalize
  5. Active warehousing

Q13. Name the components of data warehousing.

Ans. Below are the 5 components of data warehousing:

  1. Data Warehouse Database
  2. Sourcing, Acquisition, Clean-up, and Transformation Tools (ETL)
  3. Metadata
  4. Query Tools
  5. Data warehouse Bus Architecture

Q14. Name some of the popular data warehouse tools.

Ans. Below is the list of popular query tools:

ToolsAvailability
Amazon RedshiftLicensed
TeradataLicensed
Oracle 12cLicensed
InformaticaLicensed
IBM InfosphereLicensed
ParAccel (acquired by Actian)Open Source
Ab Initio SoftwareLicensed
ClouderaOpen Source

Also explore: 

Data Warehouse Interview Questions for Experienced Candidates

Q15. What do you know about Amazon Redshift’s architecture?

Ans. Amazon Redshift, based on PostgreSQL, is the most popular cloud services offered by Amazon Web Services. This tool is popularly used for handling Petabyte-scale data. Its unique features help the analyst to query data in seconds. With almost negligible cost, Redshift is easy to set up and maintain.

Redshift can be integrated with other BI and analytical tools and works with Extract, Transform, and Load (ETL) tools.

Below are some features of Redshift:

  1. Columnar storage and MPP processing
  2. Compression (column-level operation)
  3. Management and Security
  4. Data Types
  5. Updates and Upserts

Explore popular Data Science Courses and Certifications. 

Q16. State something about real-time data warehousing.

Ans. Real-time data warehousing is a concept, which reflects the real-time state of the warehouse by capturing the data as soon as it occurs. It has low latency data, which is fast, scalable, and simple to use.

Q17. What are the benefits of real-time data warehousing?

Ans. Below are some benefits of using real-time data warehousing:

  • Eases decision making
  • Resolves the problem of ideal data load
  • Ensures quick recovery and permits more rapid interventions
  • Eliminates batch window
  • Easy to optimize by running transformations in the database

Q18. What should you avoid when planning to construct a real-time data warehouse?

Ans. One must avoid mistakes like:

  • Not focusing on data integrity when constructing real-time data
  • Overlooking traditional OLTP systems
  • Not initiating business process changes in real-time data warehousing

Q19. What do you mean by SCD?

Ans. SCD stands for a slowly changing dimension, which is used to store and manage historical data. It is among the most critical tasks that support tracking dimension record history.

Understand the concept of Big Data

Q20. Which are the three types of SCD?

Ans. Below are the three types of slowly changing dimension:

  • 1st Layer – SCD 1 – Overwriting current record with the new record
  • 2nd Layer – SCD 2 – Creating another dimension record to an existing customer dimension table
  • 3rd Layer – SCD 3 – Creating a current value field to include new data

Q21. Define Schema in data warehousing.

Ans.

SchemaDescription
Bus SchemaIt works on top-down planning concepts and contains a set of tightly integrated data marts, which are directly linked with conformed dimensions and fact tables.
Star SchemaEach dimension is represented with only one dimension table, which consists of a set of attributes.
Snowflake SchemaSome dimensional tables are normalized, which splits the data into additional tables.

 Check out the top Data Exploration courses

Q22. State the difference between Star and Snowflake schema.

Ans. Below is the list of differences between star schema and snowflake schema:

Star SchemaSnowflake Schema
Dimension hierarchy is stored in a dimensional tableHierarchy is divided into multiple tables
Dimension table surrounded fact tablesOther dimension tables further surround dimension tables
A single join reflects the relation between fact and dimension tableRequires multiple joins to establish the relationship
DB design is simpleDB design is complex
Data redundancy is possibleData redundancy is hardly possible
Fast cube processingCube processing is a bit slow
Denormalized Data structureNormalized Data Structure

Q23. Define a Galaxy schema.

Ans. Galaxy schema, also known as Fact Constellation Schema, contains two fact tables along with dimensional tables. In other words, it can be called a combination of stars.

Learn more about Data Science

Q24. What are the types of fact tables?

Ans. In the dimensional model, the fact table is the primary table, which contains facts and foreign keys to the dimension table. It is used for measurement in the business process. The fact table has three different types:

Fact Table TypesDescription
AdditiveAll dimensions must have measures
Semi-AdditiveMeasures must be added to only some dimensions and not all
Non-AdditiveOnly contains some fundamental unit of measurement

Q25. What are the types of dimension tables?

Ans. Joined via a foreign key, a dimension table includes the dimension of facts. It is also known as denormalized tables that offer descriptive characteristics of facts. Below are the types of dimension tables:

  • Conformed dimensions
  • Outrigger dimensions
  • Shrunken rollup dimensions
  • Dimension-to-dimension table joins
  • Junk dimensions

Must Read: Guide for Starting a Career in Data Science

Q26. Give the steps to start and shut down the database.

Ans. Below are the steps to start a database:

  • Start an instance
  • Mount the database
  • Open the database

Below are the steps to shut down a database:

  • Close the database
  • Dismount the database
  • Shutdown the instance

Q27. Define the surrogate key.

Ans. Surrogate key functions as a substitute for the natural primary key.

Q28. What do you mean by virtual data warehousing?

Ans. It is a collective view of the finished data, and it does not include historical data. The main objective of the virtual data warehouse is to help in making analytical decisions making and translating raw data into a more presentable format. Along with this, it also offers a semantic map.

Q29. Define XMLA.

Ans. XMLA or XML for Analysis is the Simple Object Access Protocol, which is used as a standard for obtaining data in OLAP.

Q30. Differentiate between View and Materialized View.

Ans. Below table highlights the difference between view and materialized view:

ViewMaterialized View
Provides tail raid data to access data from its tableContains pre-calculated data
Does not occupy space due to its logical structureOccupy physical data space
All changes are affected in corresponding tablesNo changes are affected in similar tables

Check out the top Data Science Interview Questions and Answers

Q31. When do you use bteqexport?

Ans. Whenever the total number of rows is less than half a million, bteqexport is used.

Q32. When do you use fastexport?

Ans. “fastexport” is used when the total number of rows is more than half a million.

Q33. Name the primary functions of dimensions.

Ans. The primary functions of the dimensions are:

  • Filtering
  • Grouping
  • Labeling

Q34. As a data warehouse manager, what were your key job responsibilities in the previous company?

Ans. Some of my prime responsibilities are:

  • Work on creating data warehouse process models
  • Verify the integrity of warehouse data and ensure consistent changes
  • Implement data extraction procedures
  • Maintain data standards
  • Handle data related troubleshooting
  • Use different computer language and methods to perform data analysis
  • Implement metadata processes
  • Review data designs, codes, and test plans
  • Use database management system software like Apache, MongoDB, Oracle to smoothly perform data warehousing functions

Q35. Which data warehousing skills did you master?

Ans. In the data warehousing interview, you can talk about your critical technical skills. You can say – some of my strengths are:

  • Enterprise system management software
  • Apache Avro
  • Human resource management software HRMS
  • Data mining software like Rapid-I RapidMiner, SAP NetWeaver Business Warehouse
  • CRM software
  • Data analysis
  • MS office

All the Best!

In case you have recently completed a professional course/certification, then

Click here to submit your review and get FREE certification highlighter worth Rs. 500.

5.00 avg. rating (97% score) - 2 votes