Top AWS Architect Interview Questions & Answers

4.60 avg. rating (92% score) - 10 votes

 

Amazon Web Services is a subsidiary of Amazon.com that provides on-demand cloud computing platforms. Cloud computing has gained a lot of market in the world with various advantages it offers to organisations. There are hundreds and thousands of customers which have benefitted from AWS across more than 190 countries in the world.

Being an AWS architect, you can be sure that you will be getting a lot of opportunities from some of the prominent companies in the world. According to Forbes, AWS Architect Certification is among the 15 Top Paying Certifications of 2017. You still have the time to enrol in an AWS certification course and move ahead in your career.

Cloud computing offers a lot of opportunities and you can start your successful career as an AWS architect with a successful job interview.

If you are looking to crack the AWS Architect interviews, following are some of the commonly-asked AWS Architect Interview questions along with answers:

 

Q1. What is auto-scaling?

 

Ans.Auto-scaling is a feature of AWS which allows you to configure and automatically provision and spin-up new instances without the need for your intervention.

 

Q2. What are the different types of cloud services?

 

Ans. Software as a Service (SaaS), Data as a Service (DaaS), Platform as a Service (PaaS), and Infrastructure as a Service (IaaS).

 

Q3. What is Amazon S3?

 

Ans. Amazon S3 (Simple Storage Service) is an object storage with a simple web service interface to store and retrieve any amount of data from anywhere on the web.

 

Q4. What is SimpleDB?

 

Ans. It is a structured data store that supports indexing and data queries to both EC2 and S3.

 

Q5. What is an AMI? 

 

Ans. AMI (Amazon Machine Image) is a snapshot of the root filesystem.

 

Q6. What is the type of architecture, where half of the workload is on the public load while at the same time half of it is on the local storage?

 

Ans. Hybrid cloud architecture.

 

Q7. Can I vertically scale an Amazon instance? How do you do it?

 

Ans. Yes. Spinup a new larger instance than the one you are running, then pause that instance to detach the root ebs volume from this server and discard. After that, stop the live instance and detach its root volume. Note the unique device ID and attach that root volume to the new server, and start again. This way you will have scaled vertically.

 

Q8. How can you send request to Amazon S3?

 

Ans. You can send request by using the REST API or the AWS SDK wrapper libraries that wrap the underlying Amazon S3 REST API.

 

Q9. How many buckets can be create in AWS by default?

 

Ans. By default, 100 buckets can be created.

 

Q10. Should encryption be used for S3?

 

Ans. Encryption should be considered for sensitive data as S3 is a proprietary technology.

 

Q11. What are the various AMI design options?

 

Ans. Fully Baked AMI, JeOS (just enough operating system) AMI, and Hybrid AMI.

 

Q12. What is Geo Restriction in CloudFront?

 

Ans. Geo restriction, also known as geoblocking, is used to prevent users in specific geographic locations from accessing content that you’re distributing through a CloudFront web distribution.

 

Q13. Explain what is T2 instances?

 

Ans. T2 instances are designed to provide moderate baseline performance and the capability to burst to higher performance as required by workload.

 

Q14. What is AWS Lambda?

 

Ans. AWS Lambda is a compute service that lets you run code in the AWS Cloud without provisioning or managing servers.

 

Call Me Back

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Q15. What is a Serverless application in AWS?

 

Ans. The AWS Serverless Application Model (AWS SAM) extends AWS CloudFormation to provide a simplified way of defining the Amazon API Gateway APIs, AWS Lambda functions, and Amazon DynamoDB tables needed by your serverless application.

 

Q16. What is the use of Amazon ElastiCache?

 

Ans. Amazon ElastiCache is a web service that makes it easy to deploy, operate, and scale an in-memory data store or cache in the cloud.

 

Q17. Explain how the buffer is used in Amazon web services?

 

Ans. The buffer is used to make the system more robust to manage traffic or load by synchronizing different component.

 

Q18. Differentiate between stopping and terminating an instance

 

Ans. When an instance is stopped, the instance performs a normal shutdown and then transitions to a stopped state.

When an instance is terminated, the instance performs a normal shutdown, then the attached Amazon EBS volumes are deleted unless the volume’s deleteOnTermination attribute is set to false.

 

Q19. Is it possible to change the private IP addresses of an EC2 while it is running/stopped in a VPC?

 

Ans. The primary private IP address cannot be changed. Secondary private addresses can be unassigned, assigned or moved between interfaces or instances at any point.

 

Q20. Give one instance where you would prefer Provisioned IOPS over Standard RDS storage?

 

Ans. When you have batch-oriented workloads.

 

Q21. What is AWS?

 

Ans. It is the acronym for Amazon Web Service. It is a comprehensive, evolving cloud-computing platform of Amazon. It is also known as Infrastructure as a Service (IaaS).

 

Q22. What is the boot time for an instance store backed instance?

 

Ans. The boot time for an Amazon Instance Store -Backed AMI is less than 5 minutes.

Q23. Will you use encryption for S3?

 

Ans. Yes I will, as it is a proprietary technology. Its always a good idea to consider encryption for sensitive data on S3.

 

Q24. What is Identity Access Management and how is it used?

 

Ans. It is a web service, which is used to securely control an access to AWS services. Identity Access Management allows you to manage users, security credentials, and resource permissions.

 

Q25. Explain the advantages of AWS’s Disaster Recovery (DR) solution.

 

Ans.

  • AWS offers a cost-effective backup, storage, and DR solution, helping the companies to reduce their capital expenses
  • Fast setup time and greater productivity gains
  • AWS helps companies to scale up even during seasonal fluctuations
  • It seamlessly replicates on-premises data to the cloud
  • Ensures fast retrieval of files

 

Q26. How do you send request to Amazon S3?

 

Ans. We can achieve this by using the REST API or the AWS SDK wrapper libraries. These elements wrap the underlying Amazon S3 REST API.

 

Q27. What is DynamoDB?

 

Ans. DynamoDB is a fully managed proprietary NoSQL database service, supporting key-value and document data structures. It can be used when a fast and flexible NoSQL database with a flexible data model and reliable performance is required.

 

Q28. What is Redshift?

 

Ans. Redshift is a petabyte size data warehouse service by Amazon. It is easy, cost-effective, and scalable, and can be fully configured to analyze your entire data with the existing business intelligence tools.

 

Q29. Which data centers are deployed for cloud computing?

 

Ans. There are two data centers in cloud computing, one is Containerized Data centers, and another is Low Density Data centers.

 

Q30. Which AWS services will you use to collect and process e-commerce data for near real-time analysis?

 

Ans.

  • Amazon DynamoDB
  • Amazon ElastiCache
  • Amazon Elastic MapReduce
  • Amazon Redshift

 

Q31. What is SQS?

 

Ans. Simple Queue Service (SQS) is a distributed message queuing service that acts as a mediator for two controllers. It is a pay-per-use web service.

 

Q32. What are the popular DevOps tools?

 

Ans. The popular DevOps tools are –

  • Chef, Puppet, Ansible, and SaltStack – Deployment and Configuration Management Tools
  • Docker – Containerization Tool
  • Git – Version Control System Tool
  • Jenkins – Continuous Integration Tool
  • Nagios – Continuous Monitoring Tool
  • Selenium – Continuous Testing Tool

 

Q33. What is Hybrid cloud architecture?

 

Ans. It is a type of architecture where the workload is divided into two halves among which one is on public load and the other is on the local storage. It is a mix of on-premises, private cloud and third party, and public cloud services between two platforms.

 

Q34. What Is Configuration Management?

 

Ans. Configuration management is used to manage the configuration of systems and the services that they provide entirely through code. This is a repetitive and a consistent process that is achieved through –

  • Intuitive command line interface
  • Lightweight and easily readable domain-specific language (DSL)
  • Comprehensive REST-based API

 

Q35. What are the features of Amazon cloud search?

 

Ans. Amazon cloud search features:

  • AutoComplete advice
  • Boolean Searches
  • Entire text search
  • Faceting term boosting
  • Highlighting
  • Prefix Searches
  • Range searches

 

These are some of the popular questions asked in AWS architect interviews. Always be prepared to answer all types of questions — technical skills, interpersonal, leadership or methodology. If you are someone who has recently started your career in cloud computing, you can always get certified in one of the technical courses like AWS Architect to get the requisite knowledge and skills.

About the Author

Hasibuddin Ahmed

Hasibuddin Ahmed

Hasib is a professional writer associated with learning.naukri.com. He has written a number of articles related to technology, marketing, and career on various blogs and websites. As an amateur career guru, he often imparts nuggets of knowledge related to leadership and motivation. He is also an avid reader and passionate about the beautiful game of football.