All set to face an interview? Is your lucky pair of shoes or shirt ready for the interview day? Wait…what about your preparations before an interview? Not Done! Don’t fret! Prepare it now. .

If this is your first agile role or you are an experienced pro who hasn’t appeared for agile testing interview in ages and need a review, this article will give you an idea of types of questions asked during the interview. There is a huge demand for agile project managers and will continue to increase. You will have to cope with fierce competition for your dream agile job. Following are some of the Top Agile interview questions and answers:

Top Agile interview questions and answers

Q1. Explain Agile Testing?

Ans. A type of software testing practice which involves the principles of agile software development. It enables better transparent communication with the consumers resulting into bug-free product release.

Q2. Name the most important components of agile?

Ans.

  • Test driven development, pair programming, continuous deployment, etc.
  • Class responsibilities and collaborators cards
  • Daily stand-up meetings

Q3. What is the difference between agile and traditional project development?

Ans. Agile enables iterative approaches to project implementation, whereas traditional project development involves distinct project life cycle phases.

Q4. Do you have a certification in Agile Testing?

Ans. Don’t worry if you don’t have Agile Master Certification and the interviewer asks you this question!

Let she/he knows whether you are planning to take up anytime in the future to gain the skills for the role you are applying or not.

Also Read>> Agile Project Management

Q5. What are the advantages of an agile model?

Ans. The advantages are as follows:

  • Working software to be delivered in weeks rather than months
  • Fixation of the bugs in the middle of the project
  • An iterative approach to software design
  • Daily cooperation between individuals and developers
  • A continuous delivery of useful software

Q6. What are the roles in agile?

Ans. Agile prescribes 4 roles – Team owner, product owner, stakeholder and team lead.

Q7. What is velocity?

Ans. It is a simple method to measure the rate at which scrum development groups constantly deliver business value.

Q8. Do you know some agile frameworks?

Ans. Some of the most popular agile frameworks are Scrum, Test driven development, feature driven development and Kanban.

Also Read>> Agile Vs Scrum – Fundamental understanding and differences!

Q9. What is an ideal sprint length?

Ans. It varies from 1 to 4 weeks with a 2 week long sprint which is the most extensively used.

Q10. What is burn-down chart?

Ans. A chart that demonstrates how quickly you and your teammates are burning quickly through your customer’s user stories is known as burn-down chart.

Q11. What qualities should an agile tester have?

Ans.

  • Must know the requirements quickly
  • Must possess good communication skills to have in depth discussiona with business associates
  • Must have the right set of tools to be used to help the testing
  • Must know to xecute test on constant basis

Q12. Name some project management tools used in agile?

Ans. Version one, Icescrum, Xplanner, Rally software, Agilefant and Agilo are project management tools used in agile.

Q13. Explain agile manifesto?

Ans. It defines four main points:

  • People and interaction over tools
  • Customer collaboration over contract negotiation
  • Responding to change over a plan
  • Working software over comprehensive documentation

Also Read>> Scrum Master Interview Questions & Answers

Q14. Which testing is done during agile?

Ans. Explanatory testing is done during agile.

Q15. What are the main agile quality strategies?

  • Small feedback cycles
  • Re-factoring
  • Dynamic code analysis
  • Iteration

Q16. State the difference between Agile and Scrum.

Agile is a broader term and a practice that enables continuous iteration of development and testing in the Software Development Life Cycle (SDLC). Scrum falls under the Agile umbrella and is a specific set of rules to be followed during Agile software development.

Q17. How long the Scrum cycle last?

The life of Scrum cycle varies as per project and team size. It takes usually 3 – 4 weeks to complete a Scrum sprint.

Q18. What is Scrumban?

A Scrumban is a management framework and Kanban-based model for software development. It is used in software projects that require continuous maintenance, problem-solving, error fixation, etc. This model is chosen to complete a project within minimum time.

Q19. What is the role of Sashimi in Scrum?

Sashimi is used in Scrum to check if all the functions are completed after a product is displayed. It involves different methodologies like analysis, designing, coding, testing and documentation.

Q20. What is Product Backlog & Sprint Backlog?

A product backlog contains features and requirement of a product.

A sprint backlog is a subset of product backlog. It has features and requirements only related to a particular sprint.

Q21. Explain a test stub.

A test stub is a code that simulates behavior of software components or modules. It also mimics a component in the system and replaces it. Its output is same as the component replaced by it.

Q22. What is Test Driven Development (TDD)?

TDD is a programming practice that instructs developers to write error-free and simpler codes in case an automated test has failed.

Q23. What is Sprint Zero?

Sprint Zero is a step to be taken ahead of any sprint. Hiring people, setting development environment, preparing backlog, are some of the activities that fall under Sprint Zero.

Q24. What is Spike?

It’s a too large or overly complex theory in software development that cannot be estimated unless a time-boxed investigation is run by the development team. There are two types of Spikes, which are – Functional and Technical.

 

Q25. How will you define storyboard in Agile?

Storyboard is a graphic organizer or visual representation of the progress of a software project. This has four columns –

  • To do
  • In Progress
  • Test
  • Done

This project insight helps the developer understand the work flow and complete the work or rework in case of any misses or issues.

Q26. What are Epic, User Stories, and Tasks?

Epic – A story that is so big that it is broken down into a group of related user stories.

User Stories – Actual business requirements created by the business owner.

Task – Created by the development team. Here, a story is broken down into tasks to ensure efficient estimation, development and testing.

 

Q27. What is “Build Breaker”?

A Build Breaker is usually a bug in the software created because of any execution fail. It may stop the build process, cause unacceptable warnings, and even lead to failures in the automated test environment.

Q28. What are Prototypes and Wireframes used for?

Prototypes and Wireframes are essential components of website or mobile app design process. They are used to present the design concept and the basic functions of the website for the clients.

Q29. What is API?

API or Application Programming Interface is a communication protocol between clients and servers. This contract is created to ensure smooth functioning and building of client-side software. The client describes its requirements and the server is responsible to deliver the product as agreed.

Q30. Which are the must have tools to be used in Agile projects?

Some important tools used in Agile projects are –

  • Active Collab
  • Agile Bench
  • Bonfire
  • BugDigger
  • BugShooting
  • JIRA Agile
  • LeanKit
  • Pivotal Tracker
  • Planbox
  • qTrace
  • Snagit
  • Telerik TeamPulse
  • Usersnap
  • VersionOne

Q31. Are you aware of any drawbacks of the Agile model?

Yes, some of the major disadvantages of the Agile system are –

  • Pretty unpredictable at many instances
  • Improper focus on design and documentation
  • Project may fall apart if consumer guidelines aren’t clearly understood
  • Decision making limited only for top management, leaving less scope for new developers to learn

 

Q32. What is RC?

RC is the abbreviation of Release Candidate. It is an internally released build to check for any undetected critical issues left during the previous development period. RC is only for testing purposes.

Q33. What is product roadmap?

It is a product vision that offers a holistic view of product features. A product roadmap helps the product teams to communicate the strategy with cross-functional teams as well as key stakeholders.

Q34. Name some Agile project management tools.

Some popular Agile project management tools are –

  • Active Collab
  • Agilo for Scrum
  • Atlassian Jira
  • Gravity
  • Icescrum
  • Kanbanize
  • com
  • Nifty
  • Pivotal Tracker
  • SpiraTeam
  • SpiraTeam
  • SprintGround
  • VSTS
  • Wrike

 

Q35. What are the popular Agile Scrum certifications one can take?

Some of the popular certifications to strengthen the candidate of any professional working in the field of Agile Scrum are –

  • Agile Certified Practitioner (ACP)
  • Agile Scrum Master (ASM)
  • Professional Scrum Master (PSM)
  • Certified Scrum Master (CSM)
  • Safe Agilist
  • PMI Agile Certified Practitioner
  • SAFe 4.0 Scrum Master
  • Advanced Certified Scrum Master
  • Certified Scrum Product Owner/ Certified Scrum Developer

Q36. Name different types of impediment?

Ans. Impediments can be of the following types:

  • Technical issues
  • Natural calamities
  • Organizational issues
  • Infrastructure issues
  • Stakeholder issues
  • Unskilled team members

Q37. Mention some of the advantages of pair programming?

Ans. Below are some of the advantages of pair programming:

  • It is used to enhance code quality and observe faults in the code as the other developers only can review the code as it is written.
  • It makes the task more manageable to get solutions of any issue arrived at the time of coding as other partners can support.
  • It also provides simple data transfer as if a developer is an expert and other is not, then he can help.

Q38. Name the components in the user story?

Ans. Uses story has three components (3Cs)-

  • Card – It describes the whole user story in the basic form and written in a physical form on a card. The format used in the user story: As a [type of user], I want [goal] so that [some reason].
  • Conversation – It depicts the communication between product owner, consumer, other members to discuss details in the card.
  • Confirmation – It helps in finding acceptance criteria in the user story so that the story can be used.

Q39. Name the various estimation methods in agile?

Ans. Following are the various estimation methods used in Agile:

  • Dot Voting
  • T-Shirt Sizing
  • Affinity Mapping
  • Planning Poker
  • Ordering method
  • The Bucket System

Q40. What is the main objective of the Sprint Burndown chart?

Ans. Following are the main objectives of the Sprint Burndown chart:

It is used to highlight the left-over work 

It helps in forecasting after the completion of work.

It is commonly used in agile software development techniques like scrum.

Q41. Who can re-prioritize the timeboxed plan if it is required?

Ans. A whole team with the product owner, developer are involved to re-prioritize the timeboxed plan.

Q42. What X and Y-axis describe in the burndown chart? 

Ans: In the burndown chart, the X-axis describes the working days and the Y-axis depicts the remaining efforts. 

Source: https://www.visual-paradigm.com/scrum/scrum-burndown-chart/

Q43. Describe refactoring in Agile?

Ans: Refactoring is mainly used to alter the code without changing its functionality and helps to improve the performance.

Q44. What is a tracer bullet in Agile?

Ans: Tracer bullet is implemented to explore the working of codes and check the feasibility in the end goal. 

Q45. Explain Kanban in Agile?

Ans. It is a tool used for estimating the work under the process. Here, the kanban board examines the status of a developing story and also traces it.

Q46. What is the difference between Incremental and iterative development?

Ans. In incremental development, the software is created and delivered in increments where every increment consists of completed features of sub functionality of the system whereas in iterative development the software is created and delivered to the customers. After the delivery, they got feedback from customers which is received in the software. Again they create software in a new sprint and then deliver it to customers.

 

Q47. Explain what is Zero sprint in Agile?

Ans. A zero sprint is described as one previous step to the first sprint. It includes activities like setting up the environment to develop, prepare backlog, and more. Zero sprint needs to start before the start of the initial sprint.

Q48. Mention the most critical agile Matrices? 

Ans. Below are the most critical agile Matrices. 

  • Defect removal awareness – It works for the maintaining of quality of products by the active members.
  • The cumulative flow diagram –In this uniform workflow the x-axis represents time and the y-axis defines the number of efforts. 
  • Velocity – It includes a clear understanding of capacity, progress and much more. Keeping track of the velocity is required and it can be measured by combining all the approved estimates of the story. 
  • Work category allocation – It depicts a clear picture of the priority of work and where you are investing your time.
  • The sprint burndown matric – It works for keeping the track of the finishing of work in the sprint.
  • Time coverage – Here, the time period is calculated with the ratio of the number of lines of code that is considered by the number of similar lines of code.
  • Defect resolution time – In this alignment, the team members find the errors and fix them. The fixing of bugs involves several processes.

Q49. What are the conditions where we don’t have to use Agile?

Ans: Below are the conditions we have to follow:

  • Time constraint
  • Customer availability
  • Team skill
  • Functionality division
  •  Flexible requirement

Q50. How do QA provide benefits to an agile team?

Ans. QA adds value to the Agile team by working in a different scenario of story thinking and provides their valuable feedback to the developers whether the new functionality is worthful or not.

Hope these top Agile interview questions and answers will help you in preparing for your agile interview. It’s just a little homework which will increase your chances of selection. Happy Job Hunting!!

Download PDF

————————————————————————————————————–

If you have recently completed a professional course/certification, click here to submit a review and get FREE certification highlighter worth Rs. 500.

5.00 avg. rating (98% score) - 4 votes